SELAMAT DATANG KE BLOG RASMI UNIT BIMBINGAN & KAUNSELING, SMK CHERAS

Sunday, 27 September 2015

Bengkel Tutor On Line Utusan - YPC

Pada 19 Sept, Cikgu Nurhaiza selaku guru penyelaras projek tutor online Utusan dengan kerjasama YPC bersama murid yang terlibat dengan projek tutor ini menghadiri taklimat dan bengkel pendaftaran murid ke portal online. Murid terpilih merupakan murid tajaan YPC yang mana pakej dilanggan merupakan RM100 untuk setahun.

Dataraya tutor boleh diakses di www.tutor.com.my
dan dibangunkan untuk kepelbagaian platform penggunaan sama ada komputer meja, telefon pintar, tablet dan sebagainya -android, IOS atau windows. Program atas talian merupakan edisi naik taraf versi asal tutor.com.my. Setiap bahan yang digunakan murid akan diemaikan kepada guru untuk mengenalpasti tahap kegunaan bahan -bahan ini dalam kalangan murid terpilih. Ia juga membantu memudahkan guru kerana pengguna dibenarkan mengintegrasi, memanipulasi serta membuat simpanan bahan siap, mencetak, mencari bahan tambahan internet, membuat salinan dan sebagainya di atas satu paparan skrin yang sama.

Bagi murid yang terpilih ini, mereka perlu log in ke http:www.tutor.com.my/ypc dan memasukkan username dan password yang telah diberikan.  guru penyelaras akan memantau hasil tugasan berdasarkan pendaftaran murid menggunakan email guru. Murid boleh terus menyemak hasil kerja mereka kerana jawapan sama ada betul atau salah diberikan respon oleh sistem.